sfanta-maria-logo
logo-sf-mobile
Endocrinologie

Boala Basedow

La tineri, cauza cea mai frecventa de hipertiroidie este boala Basedow sau gusa difuza toxica. Boala este determinata de aparitia unor autoanticorpi – TRAb (sau TSI) care induc functionarea excesiva a glandei. Desi cauza exacta nu se cunoaste, este implicata o puternica componenta genetica peste care se suprapun diferiti factori din mediu. Stresul, fumatul sau expunerea la diferite noxe sunt considerati factori de risc.

Manifestarile sunt cele de hipertiroidie: scadere in greutate, tremor, anxietate, insomnii, palpitatii, transpiratii excesive. Tiroida creste in volum, dar nu exista corelatie intre dimensiunile tiroidei si gradul de hipertiroidie.

Afectarea tiroidiana din boala Basedow se insoteste la unii pacienti cu afectare oculara. Prin inflamatia tesuturilor moi din spatele globului ocular, acesta este impins in fata deteminand aparitia exoftalmiei. In cazurile foarte severe, ochiul nu mai este acoperit complet de pleoape si pot apare leziuni ale corneei care pot duce la orbire. Exista mai multe regimuri de tratament pentru oftalmopatia Graves, in functie de severitatea bolii.

Cam in 40 % din cazuri, dupa 2 ani de tratament medicamentos corect, pacientul poate intra in remisiune, care poate dura chiar ani de zile. Remisiunea este mai frecventa la pacientii nefumatori si cu gusa mica. Daca nu se doreste mentinerea tratamentului medicamentos timp de 2 ani sau apar reactii adverse se poate practica tiroidectomie sau administrarea de radioiod dupa echilibrarea tiroidiana. Dupa oricare din aceste 2 proceduri, dar mai ales dupa interventia chirurgicala, pacientul va deveni hipotiroidian si va necesita tratament de substitutie toata viata. Tratamentul cu radioiod este contraindicat in cazul afectarii severe oculare sau la femeile gravide sau care doresc o sarcina in urmatorul an.

Dr. Corina Chirita, medic specialist endocrinologie, Anima Victoriei

Aproape de tine, când ai nevoie

peste 25000 de analize efectuate lunar